Inresa till USA – ESTA, Visum Waiver & Visum

ESTA

Alla svenska medborgare som kommer under Visa Waiver programmet ska för inresa till USA via luft eller vatten ansöka om ESTA, Electronic system for travel authorization. ESTA prövas och godkänns och är en reselicens som ska godkännas innan du kliver på ett flygplan eller en båt till USA. Med detta sagt är det viktigt att tillägga att en godkänd ESTA inte säkerställer ett inresetillstånd till USA. ESTA ger tillstånd att vistas i USA i upp till nittio dagar som turist, det inkluderar inte arbete eller studier. För att få ESTA ska du ha ett giltigt pass, en tur – och retur biljett, bevis på att du kan klara dig ekonomiskt under din vistelse samt en adress för ditt uppehälle den första natten i USA. ESTA är inte på något sätt ett turistvisum utan är en licens för att få vistas i landet under givna förhållanden. Det rekommenderas att ansökan görs minst 72 timmar innan avresa och är giltigt upp till två år från det datum du fick det godkänt. Vi Ansöka till ESTA gör du här: https://www.esta.se/.

Visum Waiver programmet

Visa Waiver programmet är ett amerikanskt regeringsprogram som tillåter medlemsländernas medborgare att vistas i USA för arbete samt andra besökssyften i upp till nittio dagar utan visum. Detta innebär en stor fördel då ansökan om visum kan ta upp till flera månader.

Visum till USA

Visum krävs för det fall att du ska vistas i USA under en längre tid än nittio dagar. Även för det fall du har annat ändamål med din resa än att turista såsom arbete eller studier dock krävs olika visum för olika ändamål se här: https://se.usembassy.gov/visas/.