Checklista – Vaccinationer och reseapotek

Vaccinationer

 

Ditt resmål kan innebära att du måste utöka ditt vaccinationsskydd. För mer information om vilket vaccination som rekommenderas på ditt resmål då vaccinationsbehovet varierar mellan länder och regioner och när du åker. Vissa länder kräver att det finns ett intyg över relevant vaccination för att få resa in i landet. För att få en uppdaterad rekommendation över vaccinationer se här: https://vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/landrek_world.html

Resa med receptbelagda läkemedel

Börja med att säkerställa att du får med dig de mediciner du tar kontinuerligt och om du är kroniskt sjuk är det viktig att du gör en medicinskt förhandsbedömning så du får rätt försäkringsskydd.

När du packar ditt reseapotek med egna receptbelagd läkemedel bör du dels ta hänsyn till vilka införselregler som gäller för din destination samt om det krävs intyg av ditt läkemedel.

Reser du med narkotikaklassade läkemedel bör du vara särskilt uppmärksam. Om du reser inom Schengenområdet har du en skyldighet att uppvisa ett Schengenintyg vid kontroll. Ett sådant intyg utges av ditt apoteket vid förfrågan i det land du är bosatt och är giltigt i högst trettio dagar. Om det inte finns ett Schengenintyg rekommenderas du att ta med läkemedlet i dess originalförpackning. Mer information finner du på läkemedelsverkets hemsida.

Reser du utanför Schengenområdet är det bäst att du hör med landets ambassad innan avresa. Regeringskansliet har en diplomatlista där kontaktuppgifter till ambassader i Sverige finns.

Reseapotek

Det som bör vara avgörande för vad du tar med till ditt reseapotek är beroende av ditt hälsotillstånd samt hur landet och sjukvården ser ut. Andra faktorer såsom vilken säsong du åker samt om du åker till en utpräglad turistort med god tillgång till medicinska preparat och sjukvård eller exempelvis en avlägsen landsbygd. Vidare bör reseapoteket anpassas till vilken typ av resa du ska utföra.