Checklista resehandlingar och valuta

5 Pass och id-handlingar

Har du rätt och giltiga resehandlingar för ditt resmål. För det fall det är så se till att vara ute i god tid då ansökningstider för visum kan dra iväg tidsmässigt. Ett pass är giltigt i fem år men vissa länder kräver att ditt pass är giltigt sex månader från det att din tid för utresa är passerad.

Tillfälligt pass

Om du står inför den situationen att du inte har tillgång till en giltig resehandling kan du ansöka om ett provisoriskt pass som då kommer att vara gällande för en viss resa. Ett provisoriskt pass får du direkt vid ansökningstillfället men lämnas endast ut på vissa polisstationer. Ett provisoriskt pass är giltigt i högst sju månader och det är därför viktigt att du säkerställer att din destination godkänner ett tillfälligt pass.

Om dina resehandlingar kommer bort under din vistelse ska du kontakta den svenska ambassad eller konsulat där du befinner dig under din resa. Du kan även göra en förlustanmälan genom att kontakta Polisen tel +46 77114 14 00 som i sin tur spärrar resehandlingarna och gör dem obrukbara för obehöriga.

6 Betalkort och valuta

Säkerställ innan resan om det förekommer några avgifter för uttag för ditt kontokort. Inom EU gäller samma villkor för EURO som för SEK, vilket i praktiken innebär att för det fall ditt kort har avgiftsfria uttag här hemma för SEK gäller detta även EURO inom Europa. För övriga valutor är det fri prissättning vilket gör att kostnaden för avgifter kan dra iväg under din resa. För det fall att något inträffar med ditt betalkort är det bra att förvara ett extra på säker plats under resan. Det kan vara bra att ha ett VISA och ett Mastercard om ena systemet inte är tillgängligt.

Lokal valuta

Kontanter i lokal valuta kan vara bra att under din resa då inte alla aktörer accepterar betalkort. För exempelvis taxiresor från flygplatsen eller en matbit på vägen kan det vara lägligt att ha lokal valuta tillgänglig. Vissa bankomater på flygplatserna har fasta växelkurser varför det kan vara lönsamt att växla en viss summa till resmålets lokala valuta.

Reserverade belopp under din resa

Hotell samt biluthyrningsföretag kräver ibland att du reserverar ett belopp på ett kreditkort eller kontokort under din vistelse. Säkerställ innan resan vad som gäller för din resa.